Leemvloer (3)

De testvloertjes die ik had gemaakt waren geen van alle gebarsten. Maar de vloertjes waar 2 of 3 delen zand in zat waren wel erg stoffig. Dat was duidelijk niet genoeg klei.

Het vloertje van 1 op 1 leem en metselzand heb ik voor de helft met de ‘verbeterde houtolie’ van de Cokerije behandeld. Tjonge, wat gaat daar een hoop olie in! Maar daarna voelt het inderdaad heel prettig. En het ziet er wel mooi uit.

(Hij brak toen ik ‘m van de leemplaat afhaalde. Nou ja, dat is te verwachten…)
(Daardoor kan je nu ook zien tot hoe diep de olie er in getrokken is. Eigenlijk helemaal niet zo diep, maar een paar mm. Waarschijnlijk moet ik dus nóg meer olie gebruiken.)

Intussen had ik ook contact met firma Oskam van de leemproducten. Rokus van Oskam wilde wel meedenken. Hij had zelf ook al testjes gemaakt en was uitgekomen op een versie met meer klei en grover zand.

Dus half maart ben ik naar Emmen op en neer gereden om daar een zakje van zijn mengsel op te halen voor de volgende testvloer.

Ik heb nu op een leemplaat een ‘vloertje’ gemaakt dat deels 4 cm dik en deels 1,5 cm dik is. De slaapkamer ligt namelijk deels op de kelder (en daar is nog maar 1,5 cm ruimte voor de vloer) en deels niet (en daar moet de vloer wel 4 cm dik worden).

Tot mijn teleurstelling ontstonden er direct de dag erna al scheurtjes in het dunnere deel. Eigenlijk vreemd, want als het door een teveel aan klei komt zou je juist scheurtjes in het dikkere deel verwachten. Bij drogen werden de scheuren ook eigenlijk nauwelijks groter. Misschien heb ik het mengsel daar gewoon onvoldoende aangedrukt?

Intussen is de dunne testvloer bijna droog en kan ik met de olie aan de slag. Erg positief is dat er geen problemen lijken op te treden waar de dunne en de dikkere mix aan elkaar zitten. Deze mix lijkt dus aardig de goede kant op te gaan. Tijd om te gaan plannen!

Het leggen van een leemvloer is zwaar werk, en het moet in één keer (op één dag) gebeuren. (Anders drogen de randen van het deel wat al gelegd is teveel uit, en dan hecht de volgende batch daar niet goed aan.) Daar is dus hulp bij nodig. Mijn inschatting is dat we met vijf personen moeten zijn. Dan kunnen er drie of vier mensen tegelijk de vloer leggen en één of twee mensen zorgen voor de aanvoer van nieuwe vloermixen andere hand- en spandiensten. Waarbij je uiteraard regelmatig afwisselt. En dan is er nog iemand nodig om iedereen van de nodige koffie en lekkers te voorzien, want dat is heel belangrijk op zulke dagen.

Wie vindt het leuk om een dag met dit experiment te helpen? Ik weet nog niet wanneer. Oorspronkelijk was het idee om dit begin april te doen, maar dat gaat in ieder geval niet meer lukken… Het zal er dus van afhangen wanneer ik voldoende mensen bij elkaar kan krijgen en wanneer die tijd hebben.