Barst!

Bij het opnieuw stuken van de hal heb ik 10 mm in één laag opgezet. Dat prima moeten kunnen met de gewone basisleem. Toch is het vreselijk gaan barsten. Wat is er misgegaan?

Waarschijnlijk komt het doordat ik hier de basisleem opnieuw heb gebruikt die van de muur in de hal en in de keuken naar beneden was gekomen. Die had ook de zelfgemaakte hechtleem eronder meegenomen (en op sommige plekken ook de officiële hechtleem). Dat zat er dus doorheen gemengd. Blijkbaar heeft dat de korrelgrootteverdeling van de leem zodanig verschoven dat het teveel is gaan krimpen.

(Leem is een mengsel van klei en zand. Hoe groter het aandeel zand, en hoe groter de zandkorrels, hoe minder de leem krimpt bij het drogen. De klei dient alleen om de zandkorrels aan elkaar te plakken. Hoe kleiner de korrels, hoe meer krimp. Een dunne laag kan dat beter opvangen dan een dikke. Denk maar aan kleigrond bij droogte)

Foto uit De Gelderlander van droogte in 2017

Ik ben het voor nu even zat. De enige oplossing die ik kan bedenken is het heel erg nat maken, opruwen / dichtwrijven met een spons, en er dan wéér een dun laagje leem overheen zetten. Daar heb ik nu even geen zin meer in, het is tijd om me op de vloer te concentreren, de lente is aangebroken, de moestuin roept, er moet compost op het land en de lammetjes komen eraan. Kwast verf erover en volgende winter gaan we wel weer verder met de muren.

De rest van de hal is overigens wel erg mooi geworden. Met de witte verf erop is het een stuk lichter!