Veel mensen vragen of ze een dagje kunnen komen helpen met klussen. Daarom hier een pagina met klussen en klusjes die gedaan moeten worden. Mocht je behoefte hebben aan een uitdaging, dan kan je zelf zien of er iets van je gading bij zit.
Ik probeer deze pagina up-to-date te houden. Laatste update: 29 januari 2023. Handschoenen en helmen hebben we, maar trek vooral stevige schoenen (’s winters: laarzen!) aan.
Bomen (ver)planten Elk jaar zijn er weer bomen te planten. En ik wil een aantal fruitbomen toch liever op een andere plek hebben dan ik in 2017 dacht. Dat kan het beste in november of december gebeuren, maar in januari of februari kan het ook nog. Van maart tot mei kunnen er bomen voorbereid worden (rondsteken) om ze de winter daarop te verplanten.
Hout uitzoeken, zagen, kloven en stapelen Er is weer allerlei snoeiwerk gedaan, dus ligt er weer volop hout om te zagen, kloven en stapelen. We moeten ook een paar houthokken bouwen van pallets en oude balken die nu in de ‘zuidschuur’ liggen opgeslagen.
Takkenrillen maken Het grotere snoeihout gaat in de kachel, van de kleine takjes maken we takkenrillen. Die vormen een waardevolle schuilplaats voor klein gedierte en geven wat schaduw aan de grond in de houtwallen, waar de nieuw geplante boompjes weer baat bij hebben.
Eendenwei uitbreiden Het systeem waarbij de loopeenden rondom de moestuin de slakken tegenhouden werkt erg goed. Zo goed, dat we de eendenwei nog een klein stukje willen doortrekken, zodat een groter deel van de moestuin ‘om-eend’ is. Paaltjes plaatsen, mooie kastanjehouten hekjes erop schroeven en volledig eend-dicht maken met gaas gaat veel handiger met wat extra handjes.
Grond afdekken met karton en champost Eindelijk ligt er een begin van een siertuin voor het huis. Maar… met waardeloze grond: zand vrijwel zonder organisch materiaal, vol stenen en met héél veel kweek. Eerst moet dat laatste weg, daarom moet de ‘siertuin’ zorgvuldig afgedekt met karton, wat we afdekken met champost en een dikke mulchlaag. En dan moet het bodemleven de rest doen…
Bramen en brandnetels verwijderen op en rond het erf en langs de houtwal: Dit is een doorlopend proces. Brandnetel en braam zijn ecologisch waardevolle soorten, maar we willen ze niet overal. Langs de houtwal rukken braamstruiken te veel op in het verpachte weiland, niet fijn voor de boer en zijn koeien. Deels zit er ook prikkeldraad door, daarom is het niet mechanisch te doen. Vooral ’s winters gaat het goed, als de grond nat en zacht is komen de wortels beter los.
Leemvloer leggen Hierover komt nog een aparte blog. Maar we willen in de slaapkamer, inloopkast en woonkamer een vloer leggen van leem, afgewerkt met lijnolie. Dat is erg spannend, want in Nederland worden eigenlijk nooit zulke vloeren gelegd (het is iets anders dan stampleem). Maar ik heb veel filmpjes en foto’s van elders gezien en contact gehad met mensen die dit in de VS wel doen. De truc is, dat het (in ons geval) drie keer één dag keihard werken is met een stuk of vijf mensen. Daarvóór en daarna is het vooral veel wachten (terwijl het droogt). Wie wil helpen met dit experiment?
Kozijnen schuren en opnieuw oliën Geheel volgens verwachting hebben de geoliede Accoya kozijnen toch wel een beetje last van ‘het weer’. Er moet dus een nieuw laagje olie op. Eerst even opschuren. Een klus voor mooi weer!
Schilderen buiten De Tricoya deuren beginnen lelijk te worden. Die willen we schilderen met lijnolieverf. Een ‘gewoon’ klusje. Voor de zomer, natuurlijk.
Leeghalen noordschuur en organiseren van spullen Nu de stacaravan weg is kan de krottige noordschuur leeggehaald. Maar daar staan allemaal dingen in ‘waar iets mee moet’. Talloze subklusjes dus.
‘Urbanite’ pad afmaken Ik heb met hulp van Jochem een mooi terras aangelegd en een begin van het pad. Maar toen begon mijn elleboog te protesteren. Grond uitgraven, een zandbed aanbrengen en betontegels breken en puzzelen is zwaar werk. Maar wel ontzettend leuk en met blijvend resultaat!