Veel mensen vragen of ze een dagje kunnen komen helpen met klussen. Daarom hier een pagina met klussen en klusjes die gedaan moeten worden. Mocht je behoefte hebben aan een uitdaging, dan kan je zelf zien of er iets van je gading bij zit.
Ik probeer deze pagina up-to-date te houden. Laatste update: 23 oktober 2023. Handschoenen en helmen hebben we, maar trek vooral stevige schoenen (’s winters: laarzen!) aan.
Bomen (ver)planten Elk jaar zijn er weer bomen te planten, ik heb er dit jaar ruim 500 besteld. Planten kan het beste in november of december gebeuren, maar in januari of februari kan het ook nog. Ik organiseer sowieso plantdagen op 16 december 2023 en 20 januari 2024, als je een andere dag wilt komen helpen mag dat ook!
Bouwen van de nieuwe stal De noordschuur is weg, we gaan de nieuwe schapenstal bouwen. Hoe eerder die klaar is hoe beter, dan kunnen alle schapen weer droog en wolf-vrij slapen. Dat begint met het storten van de funderingspoeren en het plaatsen van het gebint, daarna wordt het metselen, aftimmeren en dakpannen leggen. Heb je dat altijd al willen leren? Dit is je kans!
‘Urbanite’ pad afmaken Ik heb met hulp van Jochem een mooi terras aangelegd en een begin van het pad. Maar toen begon mijn elleboog te protesteren. Grond uitgraven, een zandbed aanbrengen en betontegels breken en puzzelen is zwaar werk. Maar wel ontzettend leuk en met blijvend resultaat!
Takkenrillen maken Het grotere snoeihout gaat in de kachel, van de kleine takjes maken we takkenrillen. Die vormen een waardevolle schuilplaats voor klein gedierte en geven wat schaduw aan de grond in de houtwallen, waar de nieuw geplante boompjes weer baat bij hebben.
Bramen en brandnetels verwijderen op en rond het erf en langs de houtwal: Dit is een doorlopend proces. Brandnetel en braam zijn ecologisch waardevolle soorten, maar we willen ze niet overal. Langs de houtwal rukken braamstruiken te veel op in het verpachte weiland, niet fijn voor de boer en zijn koeien. Deels zit er ook prikkeldraad door, daarom is het niet mechanisch te doen. Vooral ’s winters gaat het goed, als de grond nat en zacht is komen de wortels beter los.
Schilderen buiten De Tricoya deuren beginnen lelijk te worden. Die willen we schilderen met lijnolieverf. Een ‘gewoon’ klusje. Voor de zomer, natuurlijk.
Schilderen binnen Als het weer te slecht is voor buitenwerk zijn er talloze binnenschilderklussen. Of sauzen, als je dat liever doet.
Leemstuken Er zijn nog verschillende muren die gestuukt moeten worden: in de bijkeuken, in de keuken, tussen de keuken en de woonkamer… Niet de makkelijkste, dat moet ik er wel bij zeggen. Er is weinig ruimte. Dus meer iets voor iemand die het al eens eerder gedaan heeft en het leuk vindt.
Kalk stuken Een groot project dat al een paar jaar wacht: de badkamer stuken met kalk en zand. Dat is lastiger dan met leem, maar het is beter waterbestendig.