Leemweek

We begonnen de leemweek dus ietwat minder georganiseerd dan gepland. Joris vertrok op maandagochtend nadat hij met mij de schapen had gemolken en Aska had uitgelaten naar de houthandel, om hout te halen om rei-latjes van te maken. Intussen arriveerden Tjeerd, Kees, Joram, David en Bart. Eerst moest dus nog van alles worden voorbereid: latten gezaagd en aangebracht, plafonds afgeplakt…

We wilden op de kalkhennep stuken met lokale leem. Maar die had ik óók niet goed kunnen voorbereiden.

Joram en Joris hadden de avond tevoren brokken leem te week gezet. Maar bij het uitproberen bleek dat er wel heel veel stenen in zaten. In de leem die ik tot nog toe had gebruikt viel dat wel mee, maar blijkbaar was dat een gelukkig toeval geweest. Het was niet alleen natuurlijke steen, maar ook gewoon rotzooi (puin, plastic). Blijkbaar had de boer destijds de leem niet zo zorgvuldig van zijn bult geschept. En het zeven kostte wel heel veel tijd en moeite. We besloten dat het voor de workshop toch handiger was om nog een bigbag basisleem uit Emmen erbij te bestellen.

Intussen begonnen de heren met de eerste lagen hechtleem op de OSB-wanden. Door het hete weer droogde de hechtleem vóórdat de jute wapening erin aangebracht kon worden. Ook een leerpuntje! We gingen daardoor erg snel door de hechtleem heen.

Maar na de eerste aanloopperikelen ging het geweldig. Zelf kon ik natuurlijk nog geen troffel optillen, maar wat werd het móói!

’s Avonds lekker eten, met veel dank aan Bart en Willemien, die de catering voor hun rekening namen toen ik daar nog niet in staat was. Gelukkig kon ik al wel weer wat eten!

Op dinsdag zaagde Joris de kalkhennep rond de ramen weg (héél veel stof!). Dan eerst voorpleisteren (waarin Bart zich specialiseerde), wapening aanbrengen en nog een laagje leem er overheen.

Geert brengt de jute wapening rond een raam aan
Intussen waren Ben en Joram bezig met de kalkhennep muur in de slaapkamer, ook daar volvlaks jute wapening…
… waarna de gebroeders David en Joram gezamenlijk in recordtempo de hele bijkeuken pleisterden.

Op woensdag kregen we versterking van Mireille, die als een speer door de lastige hoekjes heen ging. Op donderdag steeg de temperatuur tot boven de 30 graden. De drogende leem hield het huis wel lekker relatief koel…

Toen Joris eenmaal niet meer als manusje-van-alles hoefde rond te rennen kon hij helpen met het aanmaken van de leem

Goed eten draagt altijd in hoge mate bij aan de sfeer! Onder de bomen op het achtererf was de koelste plek. Toch was de hitte dusdanig afmattend, dat in de loop van donderdag en vrijdag iedereen vertrok. Mireille en Geert hebben nog geholpen het huis op te ruimen en enigszins schoon te maken. En toen waren we weer alleen, in een huis met prachtige drogende leem-muren…