Afzuigkap (en de rest van de keuken)

De afzuigkap zorgde voor veel hoofdbrekens.

Om te beginnen al: wat voor soort? Toen we de installaties van ons huis aan het uitwerken waren (dat was al voordat we überhaupt aan dit project begonnen) , zagen we al vrij snel in dat een balansventilatiesysteem eigenlijk niet verenigbaar is met een afzuigkap die naar buiten afvoert. Ten eerste is het ventilatiesysteem er juist op gebaseerd dat er evenveel lucht het huis in komt als er uit gaat. En ten tweede is zo’n doorvoer naar buiten een enorm koudelek. En we doen zó ons best om die te voorkomen!

Dus dat leidde tot de keuze voor een recirculatieafzuigkap. Volgende vraag: koolstoffilter of plasmafilter? Hier vind je de voor- en nadelen.

Daarna: hoe gaan we de afzuigkap ophangen? Toen we eenmaal hadden bedacht hoe de keuken er ongeveer uit moest gaan zien dachten we eerst dat we beter een kookplaat met ingebouwde afzuiging konden kopen. Dan heb je niet zo’n blok aan het plafond hangen. En vanwege ons balkenplafond is zo’n blok nog wat lastiger om mooi in te passen. Maar die ingebouwde afzuigdingen hebben toch wel nadelen (lastig schoon te houden, ook al zeggen de fabrikanten van niet) en ze werken minder goed dan een afzuigkap boven het fornuis. Hoorden we van vrienden die ervaringsdeskundige zijn.

En het belangrijkste: ze vreten de ruimte onder je kookplaat op. Die motor moet toch ergens zitten. Dus dan moet je daar weer de lades gaan inkorten etc. En we hebben al relatief weinig bergruimte in de keuken (nou ja, alles is relatief natuurlijk, het is een hartstikke grote keuken, met dat enorme aanrechtblad, maar we hebben geen bovenkastjes en een vaatwasser, een gootsteenkastje en een oven onder het aanrecht, dus dan houd je relatief weinig bergruimte over).

Toch maar ophangen dus. Joris heeft weken gepuzzeld hoe hij dat ongeveer kon oplossen en wat dat betekende voor het apparaat wat we wilden. Want één ding stond vast: hij moet zo stil mogelijk zijn én zo goed mogelijk filteren. Uiteindelijk viel de keuze op een Atag inbouwunit.

Dus nu is hij een koof aan het bouwen waarmee we de kap zo strak mogelijk wegwerken, maar zonder al teveel rare holtes tussen de koof en de balken (waar zich spinnenwebben gaan verzamelen) en mèt voldoende vrije uitlaatruimte (want die lucht moet natuurlijk wel weer terug de ruimte in).

Om het extra te compliceren loopt de horizontale balk bovenaan het muurtje niet helemaal parallel met de keuken. De keuken is netjes haaks, maar de horizontale balk loopt iets scheef (als gevolg van een onterechte correctie bij het plaatsen van het gebint drieëneenhalf jaar geleden…)

Het plasmafilter moet er in passen, de koof moet logisch aansluiten bij het balkenplafond, èn recht boven de kookplaat hangen èn niet te hoog of te laag (want dan hangt-ie voor de raampjes) èn voldoende uitlaat hebben voor de lucht èn je moet nog bij het plasmafilter kunnen.

Daarna de muur waar de afzuigkap aan hangt netjes afwerken, de raampjes plamuren en schilderen, de muur stuken met leem (en verven natuurlijk), deurtjes maken voor de koelkast en het kastje waar de kruiden en de theedoeken in moeten en een plint onder de keuken maken.

Pfff… er zijn momenten dat ik spijt heb van onze keuze om een tweedehands keuken aan te vullen en op te knappen in plaats van ‘gewoon’ een nieuwe te kopen.

(En ja, eindelijk is het definitieve aanrecht gearriveerd. Maar ook daar hebben we wat bedenkingen bij. Het is wel heel nadrukkelijk en glimmend aanwezig. Zo in het groot ziet het er toch wat anders uit dan dat kleine staaltje. Maar goed, het zit er nu en het gaat niet meer vervangen worden. En hete moet gezegd worden, praktisch is het wel.)