Maai mei… toch wel (maar een beetje)

Deze week heeft Jaap een eerste maaibeurt uitgevoerd rond de poel. Is dat niet erg vroeg? Nee, want hij maait niet alles. Hij maait maar ongeveer een kwart tot een derde van wat er staat. Dat heeft hij vorig jaar in juli en oktober ook gedaan. En iedere keer maait hij stukken wel en stukken niet, die de vorige keer wel of niet aan de beurt zijn geweest. Sommige stukken hebben vorig jaar het hele jaar ‘overgestaan’. Zo krijg je heel veel variatie in de vegetatie.

Hij let daarbij ook op wat er al staat. Dit voorjaar zag ik zowaar een kievitsbloem opkomen. Die had ik in 2018, na het graven van de poel geplant. Maar toen de poel vol water liep bleek dat ze te diep stonden. Dit voorjaar stond er toch nog één te bloeien. Daar maait Jaap dus zorgvuldig omheen. In dit en dit artikel kan je meer lezen over Jaaps beheersstrategie.

Mijn taak is het afvoeren van het maaisel. Dat gebruik ik als mulch op het aardappelveld. Zo krijg ik dáár een mooie aardappeloogst en losse, vruchtbare tuingrond, en hopelijk veel bloemen rond de poel.