Keuken… en meer!

We hebben een poos zitten dubben over de keuken. De meeste mensen die een nieuw huis bouwen, kopen daarvoor ook meteen een nieuwe keuken. En het is ook mooi (vinden wij ook), een lekker strakke, functionele keuken. Helemaal fris, met goede apparatuur, veel laden en en een goed schoon te maken mooi aanrecht.

Maar. In Nederland alleen al worden jaarlijks 300.000 keukens verkocht. Mensen kopen graag een nieuwe keuken. Omdat de keuken in hun nieuwe huis niet hun smaak is. Of omdat ze gaan verbouwen en een andere indeling willen. Of gewoon omdat ze uitgekeken zijn op de vloer en dan ook maar de keuken vernieuwen. Omdat het kan.

En keukenkastjes zijn over het algemeen grotendeels gemaakt van spaanplaat met melamine of gespoten MDF. Daar kan je helemaal niets meer mee, in termen van recycling. Een enkel keukenkastje belandt nog in een bijkeuken of garage maar die 300.000 afgedankte keukens zorgen voor een enorme afvalberg. Voer voor de verbrandingsoven.

Bovendien is de herkomst van dat spaanplaat en MDF niet altijd even fris. Al jarenlang regent het berichten over illegale kap in oerbossen, corrupte boswachters en de zogeheten ‘Oost-Europese houtmaffia‘, die overigens innig verbonden is met de welbekende Zweedse meubel- en keukengigant en andere delen van het West-Europese bedrijfsleven. Zelfs het FSC-keurmerk is lang niet altijd te vertrouwen. Alles vanwege de grote vraag naar hout in het westen… onder meer voor die goedkope keukenkastjes.

We hebben verschillende mogelijkheden overwogen: een keuken die (gedeeltelijk) gemaakt is van gerecycled materiaal (Greenline board) of een keuken op maat laten maken. Maar in beide gevallen werd er nog altijd heel veel nieuw materiaal gebruikt. En bovendien zijn keukens nu eenmaal schreeuwend duur. Zoveel geld willen we eigenlijk niet uitgeven aan iets waar we ons niet 100% lekker bij voelen.

Dus we besloten een tweedehands keuken te kopen. Die verschijnen in groten getale op Marktplaats. Je moet wel snel zijn; de mooiste zijn direct weg. En het moet ook maar net (ongeveer) passen. In Stiens zag ik er één die wel ongeveer aan de voorwaarden voldeed. Misschien niet 100% wat we zelf zouden hebben uitgezocht (ik wilde eigenlijk greeploos), maar in elk geval wit, van een degelijk merk, met een carousselkast en lekker veel laden en niet te ver weg. En een granieten aanrecht.

(De indeling zal nog wel iets anders moeten en dan zal er her en der nog wel een kastje bij moeten. En omdat we geen plek hebben voor een afzuigkap is afzuiging in het keukenblad handiger. Dus het zou kunnen dat we dat aanrechtblad ooit nog vervangen. Maar het is een mooie basis om vanuit daar aan te gaan passen.)

Omdat ik nog geen zware dingen durf te sjouwen moest er iemand gevonden worden die Joris daarbij kon helpen. En als we dan toch een grote bus met laadlift huren kan je net zo goed ook de piano ophalen uit Emmen. Frank en Joris zijn een hele dag op pad geweest. En ze brachten niet alleen de piano mee, maar ook de boeken, hoera!

Bringing home the books!

Voorlopig staat alles door elkaar in de woonkamer, want komende week komt de tegelzetter tegels leggen in de keuken, bijkeuken, hal, toilet en badkamer. Steeds een stapje dichter bij een echt huis…