Klussenlijst

Veel mensen vragen of ze een dagje kunnen komen helpen met klussen. Daarom hier een pagina met klussen en klusjes die gedaan moeten worden. Mocht je behoefte hebben aan een uitdaging, dan kan je zelf zien of er iets van je gading bij zit.

Ik probeer deze pagina up-to-date te houden. Laatste update: 13 september 2022 Handschoenen en helmen hebben we, maar trek vooral stevige schoenen (’s winters: laarzen!) aan.

Bomen (ver)planten Elk jaar zijn er weer bomen te planten. En ik wil een aantal fruitbomen toch liever op een andere plek hebben dan ik in 2017 dacht. Dat kan het beste in november of december gebeuren. 

‘Urbanite’ pad afmaken  Ik heb met hulp van Jochem een mooi terras aangelegd en een begin van het pad. Maar toen begon mijn elleboog te protesteren. Grond uitgraven, een zandbed aanbrengen en betontegels breken en puzzelen is zwaar werk. Maar wel ontzettend leuk en met blijvend resultaat! 

Grond afdekken met karton en champost  Eindelijk ligt er een begin van een siertuin voor het huis. Maar… met waardeloze grond: zand vrijwel zonder organisch materiaal, vol stenen en met héél veel kweek. Eerst moet dat laatste weg, daarom moet de ‘siertuin’ zorgvuldig afgedekt met karton,  wat we afdekken met champost en een dikke mulchlaag. En dan moet het bodemleven de rest doen… 

Prikkeldraad verwijderen Ooit was rond ons hele perceel prikkeldraad gespannen. Waar we er bij konden hebben we het verwijderd. Maar op veel plekken zijn er bomen overheen gevallen of doorheen gegroeid en daarna is er een bramenjungle overheen gegroeid. Het prikkeldraad moet weg, zodat de boer de houtwal weer met de klepelmaaier kan bijhouden. Kan uitsluitend met de hand en uitsluitend in de winter (als er minder blad aan de bramen zit en je kunt zien wat je doet). 

Bramen en brandnetels verwijderen op en rond het erf en langs de houtwal: Dit is een doorlopend proces. Brandnetel en braam zijn ecologisch waardevolle soorten, maar we willen ze niet overal. Langs de houtwal rukken braamstruiken te veel op in het verpachte weiland, niet fijn voor de boer en zijn koeien. Deels zit er ook prikkeldraad door, daarom is het niet mechanisch te doen. Vooral ’s winters gaat het goed, als de grond nat en zacht is komen de wortels beter los. 

Hout uitzoeken, zagen, kloven en stapelen We bewaren al vier jaar ieder stukje afvalhout wat zich voordoet; het is allemaal voer voor de kachel. Maar zo langzamerhand liggen en staan er wel èrg veel stapels met hout wat nog verwerkt moet worden. Er moet ook nog een zieke kastanjeboom geveld – heel veel hout om te zagen, kloven en stapelen. We moeten ook een paar houthokken bouwen van pallets en oude balken. 

Folie tegen de isolatie Alle isolatie zit in het dak; aan de binnenkant moet er folie tegenaan bevestigd (met latjes).

Stuken met leem en kalk De kalkhennep muren zijn voldoende uitgehard om er op te gaan stuken. Maar er zijn ook heel wat (binnen)muren die nu al gestuukt kunnen worden. In de badkamer komt kalkstuc. De overige wanden worden met leem gestuukt. Dat is allebei heel anders (makkelijker!) dan met gips. Leuk om te leren – wie komt er helpen?

Kozijnen schuren en opnieuw oliën Geheel volgens verwachting hebben de geoliede Accoya kozijnen toch wel een beetje last van ‘het weer’. Er moet dus een nieuw laagje olie op. Eerst even opschuren. Een klus voor mooi weer! 

Leemvloer aanleggen  In de woonkamer en slaapkamer willen we een vloer van leem. Die werken we dan af met lijnolie. De olie hardt uit bij het oxideren en zorgt voor een ‘linoleum’ achtig oppervlak. Linoleum is – in de basis – samengeperst zaagsel met geoxideerde lijnolie. Leem met lijnolie kan dus ook. Omdat de leem vanuit de buurt komt, is het een zeer milieuvriendelijke grondstof. En het draagt ook nog bij aan een prettige warmtehuishouding. Maar het is natuurlijk wel een klus, en ééntje waarbij we behoorlijk zelf het wiel moeten uitvinden. Er zijn maar weinig huizen in Nederland met zo’n vloer.