Klussenlijst

Veel mensen vragen of ze een dagje kunnen komen helpen met klussen. Daarom hier een pagina met klussen en klusjes die gedaan moeten worden, met een indicatie van hoe groot de klus is en hoeveel handigheid er bij komt kijken. Mocht je behoefte hebben aan een uitdaging, dan kan je zelf zien of er iets van je gading bij zit.

Ik probeer deze pagina up-to-date te houden. Laatste update: 28 mei 2018

Bedenk bij alles: er komt een hoop heen-en-weer-geloop bij kijken, de afstanden zijn groot. Handschoenen hebben we, maar trek vooral stevige en waterdichte laarzen aan.

Bramen verwijderen uit houtwal en hazelaarsbosje: nog véle dagen werk!  (maar je kunt ook een deel doen). Geen speciale handigheid vereist, wel een zekere mate van braamstruikbestendigheid. Deels zit er ook prikkeldraad door, daarom is het niet mechanisch te doen.

Takken snipperen: Er is heel veel snoeihout wat gehakseld moet worden. Relatief licht werk en de snippers zijn heel waardevol als mulch rond de nieuwe aanplant. Wel goede handschoenen aandoen, er zitten ook bramen tussen.

Varkenshok tot stalletje ombouwen. Het oude varkenskot is inmiddels vrij- en leeg gemaakt. Nu mag het worden omgebouwd tot provisorisch stalletje voor schapen of geiten. (Oud) bouwhout is er genoeg.

Houthok bouwen. We verwarmen op hout, en dat is er genoeg, maar we hebben onvoldoende plek om het droog op te slaan. Wie komt er een creatief houthok bouwen?

Hout hakken: Het moge duidelijk zijn: iedereen die zich met de kloofbijl wil uitleven (en dit veilig kan) is welkom. Hout genoeg. Het probleem op dit moment is plek te vinden waar het gekloofde hout kan drogen.

Sloten schonen en duikers repareren: Nu het water een beetje gezakt is kunnen we gaan werken aan het voorkomen van volgende grote overstromingen. Voor sommige sloten moeten we met de graafmachine aan de slag, maar bij sommige andere kan je niet meer komen dus die moeten met de hand gedaan. Ook moet de aanwezigheid / staat van duikers gecontroleerd worden, en er zal wel een aantal doorgeprikt of vervangen moeten worden.

Takkenril bouwen We hebben eindelijk  een plek bepaald waar we een ‘takkenril’ willen maken van het snoeihout. Een takkenril biedt veel schuilplaatsen voor kleine zoogdieren en vogels. Lekker paaltjes zagen uit de hazelaars, in de grond slaan en met takken slepen…