Klussenlijst

Veel mensen vragen of ze een dagje kunnen komen helpen met klussen. Daarom hier een pagina met klussen en klusjes die gedaan moeten worden. Mocht je behoefte hebben aan een uitdaging, dan kan je zelf zien of er iets van je gading bij zit.

Ik probeer deze pagina up-to-date te houden. Laatste update: 5 januari 2019

Bedenk bij alles: er komt een hoop heen-en-weer-geloop bij kijken, de afstanden zijn groot. Handschoenen en helmen hebben we, maar trek vooral stevige schoenen (’s winters: laarzen!) aan.

Snoeien en snipperen: Wintertijd is de tijd om te snoeien. Zowel het hazelaarsbosje als de houtwal zijn danig toe aan een opknapbeurt. Grote stammen bewaren we voor de kachel, voor het kleine spul wil ik een keer een groot formaat versnipperaar huren. De moestuinpaden zijn alweer toe aan een nieuwe lading snippers. Een heel project, zeker inclusief het snipperen, dus leuk als er wat hulp bij is!

Bramen en brandnetels verwijderen op en rond het erf en langs de houtwal: Dit is een doorlopend proces. Brandnetel en braam zijn ecologisch waardevolle soorten, maar we willen ze niet overal. Langs de houtwal rukken braamstruiken te veel op in het verpachte weiland, niet fijn voor de boer en zijn koeien. Deels zit er ook prikkeldraad door, daarom is het niet mechanisch te doen. Vooral ’s winters gaat het goed, als de grond nat en zacht is komen de wortels beter los. 

Houthok bouwen. We gaan het nieuwe huis verwarmen op hout. Hout is er genoeg, maar we hebben onvoldoende plek om het droog op te slaan. Wie komt er een creatief houthok bouwen? We hebben allerlei tweedehands balken die gebruikt kunnen worden. 

Kalkhennep storten:  Naar verwachting zullen we zomer 2020 de kalkhennep in de muren gaan storten. Zie ook de planning. Rens Borgers van Ecobouw Salland gaat dit in goede banen (bege)leiden. Dit is een klus waarbij we héél veel handen kunnen gebruiken. Wil je kennismaken of leren omgaan met dit mooie bouwmateriaal, kom dan één of enkele dagen meehelpen. Voor goede catering wordt gezorgd en er is (basic) kampeergelegenheid. Ken je iemand anders   die dit wil leren? Hoe meer zielen hoe meer vreugd – tot op zekere hoogte (de verhouding tussen vrijwilligers  en begeleiding is wel essentieel). Neem maar contact op voor de planning! 

Maaien: het gras groeit tussen april en juli harder dan wij en de schapen bij kunnen houden. En een reliëfrijk weiland is mooi, maar moeilijk  machinaal te maaien. Wie met de zeis moeilijke stukjes wil komen maaien is zeer welkom!