Klussenlijst

Veel mensen vragen of ze een dagje kunnen komen helpen met klussen. Daarom hier een pagina met klussen en klusjes die gedaan moeten worden, met een indicatie van hoe groot de klus is en hoeveel handigheid er bij komt kijken. Mocht je behoefte hebben aan een uitdaging, dan kan je zelf zien of er iets van je gading bij zit.

Ik probeer deze pagina up-to-date te houden. Laatste update: 17 september 2019

Bedenk bij alles: er komt een hoop heen-en-weer-geloop bij kijken, de afstanden zijn groot. Handschoenen en helmen hebben we, maar trek vooral stevige schoenen aan.

Bramen verwijderen uit houtwal en hazelaarsbosje:  Geen speciale handigheid vereist, wel een zekere mate van braamstruikbestendigheid. Deels zit er ook prikkeldraad door, daarom is het niet mechanisch te doen.

Houthok bouwen. We gaan het nieuwe huis verwarmen op hout, en dat is er genoeg, maar we hebben onvoldoende plek om het droog op te slaan. Wie komt er een creatief houthok bouwen? Er  zijn genoeg materialen uit de sloop.

Hout hakken: Het moge duidelijk zijn: iedereen die zich met de kloofbijl wil uitleven (en dit veilig kan) is welkom. Hout genoeg. Het probleem op dit moment is plek te vinden waar het gekloofde hout kan drogen.

Hout naar de houtwal brengen:  Het klinkt als water naar de zee dragen. Maar de afgelopen hete zomer viel me op, dat de ene nieuw aangeplante heg het veel beter deed dan de andere. Wat was het verschil? In / om de ene heg had ik snoeihout gelegd, wat ik toen even kwijt moest. Dat heeft in de winter vocht opgezogen en zorgde daardoor dat de grond eronder langer vochtig bleef. Bovendien voorkwam het dat de zon direct op de grond scheen . Voor de jonge aanplant maakte dat een significant verschil tijdens de hittegolven. Daarom wil ik ook de andere nieuw aangeplante dingen van zo’n houten mulchlaag voorzien.

Grond kruien: Als het beton gestort is kan de bekisting weggehaald en kan de grond rond het schuimbeton weer worden aangevuld. Dat is te weinig om met een shovel te doen, dus het wordt ouderwets kruiwagentjeswerk.

Sloot schonen: het echte schonen laten we in november doen door de loonwerker. Maar er moet al de nodige beplanting verwijderd, zodat hij erbij kan.