Klussenlijst

Veel mensen vragen of ze een dagje kunnen komen helpen met klussen. Daarom hier een pagina met klussen en klusjes die gedaan moeten worden, met een indicatie van hoe groot de klus is en hoeveel handigheid er bij komt kijken. Mocht je behoefte hebben aan een uitdaging, dan kan je zelf zien of er iets van je gading bij zit.

Ik probeer deze pagina up-to-date te houden. Laatste update: 3 januari 2018

Bedenk bij alles: er komt een hoop heen-en-weer-geloop bij kijken, de afstanden zijn groot. Handschoenen hebben we, maar trek vooral stevige en waterdichte laarzen aan.

Schroot opruimen: De laatste maanden hebben we stukje bij beetje weer allerlei schroot verzameld uit schuren en houtwallen. Dat ligt nu op hoopjes op het terrein. Binnenkort laten we weer een schrootcontainer komen en gaan we opruimen. Wie helpt er mee?

Bramen verwijderen uit houtwal en hazelaarsbosje: ca 1 dag voor 2 personen (maar je kunt ook een deel doen). Geen speciale handigheid vereist, wel een zekere mate van braamstruikbestendigheid.

Aanleggen fundering schuur: We zijn bezig de isolerende bekisting voor de fundering te maken. Daarna hebben we 1 dag een aantal mensen nodig om te helpen met het beton kruien. Liefst wel een stuk of 5, want hoe sneller het beton gestort wordt, hoe beter. Dat is zwaar werk, maar niet moeilijk. Geschatte uitvoeringsdatum: tweede helft januari.

Aanleg moestuinbedden: Er moeten nog steeds enkele moestuinbedden worden aangelegd. Daar kan ik hulp bij gebruiken van maximaal 2 mensen. Een secure, maar relatief lichte klus. In totaal wel een dag of 2 werk, maar je kunt het in etappes uitvoeren.

Takken snipperen: Er is heel veel snoeihout wat gehakseld moet worden. Relatief licht werk en de snippers zijn heel waardevol als mulch rond de nieuwe aanplant. Wel goede handschoenen aandoen, er zitten ook bramen tussen.

Opruimen omgewaaide bomen: ca 4 dagen voor 2 personen. Er zijn bij de laatste storm enkele bomen omgewaaid. Die moeten in kleine stukjes gezaagd en het hout moet opgeruimd en klein gemaakt worden. Alleen voor mensen met ervaring met kettingzaag en bomen vellen! Het opruimen en afvoeren van het hout is natuurlijk eenvoudig werk. Wel zwaar, met de kruiwagen over erg nat land.

Overkapping afbreken en dak houthok maken: Tussen de stal en de ‘noordschuur’ is een soort overkapping aangebracht van metalen en kunststof golfplaten. Die zal er hoe dan ook vanaf moeten, vóór we de stal kunnen afbreken. Maar dat willen we eigenlijk eerder doen, want dan kunnen we de dakplaten gebruiken om het dak van de zuidschuur provisorisch te repareren (zie hieronder).  Alleen staat het houthok ook onder die overkapping, dus daar moet dan meteen weer een dak op gemaakt worden. Enige handigheid is wel gewenst, zeker een dagje werk voor 2 of 3 personen.

Dak van de zuidschuur afmaken: In de ‘zuidschuur’ (die meer een soort overkapping is) hebben we het één en ander aan landbouwwerktuigen en tweedehands bouwhout opgeslagen. Het dak bestond deels uit asbestplaten, die gesaneerd zijn. Ooit komt er een nette schuur, maar voorlopig moet het dak  provisorisch gerepareerd met de golfplaten die nu nog tussen de stal en de noordschuur zitten. Niet voor mensen met hoogtevrees, want je moet wel de ladder op! Met 3 of 4 mensen werkt dit het handigst en is het in 1 dag te doen.

Varkenshok vrijmaken en tot houthok ombouwen. Verstopt onder bramen staat een oud varkenskot. Daar ligt nu nog héél oude mest in en hooi. Dat moet verwerkt worden in de moestuinbedden. Daarna mag de begroeiing (bramen en esdoornopschot) rond het hok verwijderd. En daarna kan zoveel mogelijk van het hout van de wanden eraf, zodat het omgebouwd kan worden tot houthok. Er is méér dan genoeg brandhout, maar we hebben een beetje  moeite om plek te vinden waar het kan drogen.

Hout hakken: Het moge duidelijk zijn: iedereen die zich met de kloofbijl wil uitleven (en dit veilig kan) is welkom. Het probleem op dit moment is plek te vinden waar het gekloofde hout kan drogen.

Bomen planten: Er zijn nog zo’n 300 bomen en boompjes die de grond in moeten. Waar ze precies moeten komen wordt een beetje in het werk bepaald, dus hulp van maximaal 2 personen tegelijk.