Klussenlijst

Veel mensen vragen of ze een dagje kunnen komen helpen met klussen. Daarom hier een pagina met klussen en klusjes die gedaan moeten worden. Mocht je behoefte hebben aan een uitdaging, dan kan je zelf zien of er iets van je gading bij zit.

Ik probeer deze pagina up-to-date te houden. Laatste update: 16 september 2020.

Handschoenen en helmen hebben we, maar trek vooral stevige schoenen (’s winters: laarzen!) aan.

Potdekselplanken aanbrengen Als het glas erin zit is het huis wind- en waterdicht. Maar nog niet helemaal winterweerbestendig. De buitenschil van Xyhlo biofinish potdekselplanken moet er nog op. Een secuur klusje, met veel precies meet- en zaagwerk. 

Leemkachel bouwen 30 september en 1 oktober komt firma Vuur&Leem de basis van de kachel bouwen van leem en oude bakstenen. De kachel bouwen we vervolgens zelf af. Dan kan het huis verwarmd worden, hoera! Veel gesjouw met zware stenen, waar we goed een paar extra handen bij kunnen gebruiken. En passant leer je een leemkachel bouwen. 

Kozijnen schuren en oliën De mooie Accoyahouten kozijnen hebben een paar krasjes opgelopen. Die mogen met fijn schuurpapier worden weggeschuurd. En dan drie keer in de Verbeterde Houtolie zetten: eerst 30% verdund met terpentijnolie, dan 10% verdund en tenslotte nog een laag pure olie. Best veel poetswerk.  

Moestuin afmaken Voorjaar 2020 ben ik begonnen met een Mooi Hek rond de moestuin. Maar ik kreeg het niet af voor er weer andere dringende bezigheden waren – en toen werd het gras te hoog. In oktober kunnen we er weer bij en kan het afgemaakt. Binnen het hek zijn nog een paar loze hoeken waar moestuinbedden mogen worden aangelegd. (Het eerste jaar leg ik een dikke laag composteerbaar materiaal op die bedden, en kweek daar courgettes en pompoenen op). Op de paden die daartussen komen mag karton en een dikke laag houtsnippers (zie ook: snoeien en snipperen).

Snoeien en snipperen: Wintertijd is de tijd om te snoeien. Zowel het hazelaarsbosje als de houtwal zijn danig toe aan een opknapbeurt. Grote stammen bewaren we voor de kachel, voor het kleine spul wil ik een keer een groot formaat versnipperaar huren. De moestuinpaden zijn alweer toe aan een nieuwe lading snippers. Een heel project, zeker inclusief het snipperen, dus leuk als er wat hulp bij is!

Bomen planten en bewateringssysteem aanleggen: Komende winter wil ik weer heel wat bomen planten: om koolstof en stikstof vast te leggen, schaduw te geven aan het gras en de schapen en voor meer natuur op het terrein. Om te voorkomen dat deze aanplant weer bezwijkt door een droge zomer leggen we er direct een watergeefsysteem bij aan! Ik wil in november of december een grote Boomplantdag organiseren. 

Bramen en brandnetels verwijderen op en rond het erf en langs de houtwal: Dit is een doorlopend proces. Brandnetel en braam zijn ecologisch waardevolle soorten, maar we willen ze niet overal. Langs de houtwal rukken braamstruiken te veel op in het verpachte weiland, niet fijn voor de boer en zijn koeien. Deels zit er ook prikkeldraad door, daarom is het niet mechanisch te doen. Vooral ’s winters gaat het goed, als de grond nat en zacht is komen de wortels beter los. 

Houthok bouwen. We gaan het nieuwe huis verwarmen op hout. Hout is er genoeg, maar we hebben onvoldoende plek om het droog op te slaan. Wie komt er een creatief houthok bouwen? We hebben allerlei tweedehands balken die gebruikt kunnen worden.