Klussenlijst

Veel mensen vragen of ze een dagje kunnen komen helpen met klussen. Daarom hier een pagina met klussen en klusjes die gedaan moeten worden. Mocht je behoefte hebben aan een uitdaging, dan kan je zelf zien of er iets van je gading bij zit.

Ik probeer deze pagina up-to-date te houden. Laatste update: 4 januari 2020

Handschoenen en helmen hebben we, maar trek vooral stevige schoenen (’s winters: laarzen!) aan.

Balken uitzoeken voor de bouw We hebben bij de sloop van de boerderij zoveel mogelijk ‘nog redelijke’ balken gered, om bij de bouw opnieuw te gebruiken. Helaas hadden we te weinig opslagruimte. Sommige balken liggen daardoor al bijna twee jaar buiten onder een zeiltje, andere liggen op een gigantische stapel, met de meest nuttige balken onderop. Wie komt er een dag helpen om die stapel uit elkaar te halen, de goede balken uit te zoeken (controleren op houtworm!), naar het huis te transporteren en voor zover nog nodig te ontspijkeren? 

Nestkastjes schoonmaken Ik heb de afgelopen jaren heel veel nestkastjes op het terrein opgehangen. Die moeten vóór 1 februari schoongemaakt worden. Handig als er iemand helpt met de ladder vasthouden! 

Prikkeldraad verwijderen  Ooit was rond ons hele perceel prikkeldraad gespannen. Waar we er bij konden hebben we het verwijderd. Maar op veel plekken zijn er bomen overheen gevallen of doorheen gegroeid en daarna is er een bramenjungle overheen gegroeid. Het prikkeldraad moet weg, zodat de boer de houtwal weer, met de klepelmaaier kan bijhouden. Kan uitsluitend met de hand en uitsluitend in de winter (als er minder blad aan de bramen zit en je kunt zien wat je doet). 

Isolatie aanbrengen In het dak komt 30 cm vlaswol isolatie. Dat moet van binnen af aangebracht en aan de binnenkant afgewerkt met folie. We hebben een héél groot dak, dus het is héél veel vlaswol. En héél veel werk. Héél fijn als er extra handjes bij zijn.  

Moestuin afmaken Er zijn binnen het moestuinhek nog steeds een paar loze hoeken waar moestuinbedden mogen worden aangelegd. Op de paden die daartussen komen moet karton en een dikke laag houtsnippers aangebracht (zie ook: snoeien en snipperen). Veel gesleep, leuk werk!

Snoeien en snipperen: Wintertijd is de tijd om te snoeien. Zowel het hazelaarsbosje als de houtwal zijn danig toe aan een opknapbeurt. Grote stammen bewaren we voor de kachel, voor het kleine spul wil ik een keer een groot formaat versnipperaar huren. De moestuinpaden zijn alweer toe aan een nieuwe lading snippers. Een heel project, zeker inclusief het snipperen, dus leuk als er wat hulp bij is!
Er ligt ook nog een bult van vele m3 takken en andere rommel die bij het schonen van de sloot is vrijgekomen. Dat moet ook gesnipperd worden, om compost te maken voor aanleg van de tuin. De grond die uit de sloot gekomen is moet kruiwagen voor kruiwagen naar het huis getrasporteerd – mooie grond voor de voortuin! 

Bomen planten en bewateringssysteem aanleggen: Deze winter wil ik weer heel wat bomen planten: om koolstof en stikstof vast te leggen, schaduw te geven aan het gras en de schapen en voor meer natuur op het terrein. Om te voorkomen dat deze aanplant weer bezwijkt door een droge zomer leggen we er direct een watergeefsysteem bij aan!  Vanaf 22 januari krijg ik bomen geleverd en dan moeten ze zsm de grond in (heeft al vertraging opgelopen door corona) . 

Bramen en brandnetels verwijderen op en rond het erf en langs de houtwal: Dit is een doorlopend proces. Brandnetel en braam zijn ecologisch waardevolle soorten, maar we willen ze niet overal. Langs de houtwal rukken braamstruiken te veel op in het verpachte weiland, niet fijn voor de boer en zijn koeien. Deels zit er ook prikkeldraad door, daarom is het niet mechanisch te doen. Vooral ’s winters gaat het goed, als de grond nat en zacht is komen de wortels beter los. 

Houthok bouwen. Het nieuwe huis wordt verwarmd op hout. Hout is er genoeg, maar we hebben onvoldoende plek om het droog op te slaan. Wie komt er een creatief houthok bouwen? We hebben allerlei tweedehands balken die gebruikt kunnen worden.