Klussenlijst

Veel mensen vragen of ze een dagje kunnen komen helpen met klussen. Daarom hier een pagina met klussen en klusjes die gedaan moeten worden. Mocht je behoefte hebben aan een uitdaging, dan kan je zelf zien of er iets van je gading bij zit.

Ik probeer deze pagina up-to-date te houden. Laatste update: 12 augustus 2021

Handschoenen en helmen hebben we, maar trek vooral stevige schoenen (’s winters: laarzen!) aan.

Balken uitzoeken voor de bouw We hebben bij de sloop van de boerderij zoveel mogelijk ‘nog redelijke’ balken gered, om bij de bouw opnieuw te gebruiken. Helaas hadden we te weinig opslagruimte. Sommige balken liggen daardoor al bijna twee jaar buiten onder een zeiltje, andere liggen op een gigantische stapel, met de meest nuttige balken onderop. Wie komt er een dag helpen om die stapel uit elkaar te halen, de goede balken uit te zoeken, naar het huis te transporteren en voor zover nog nodig te ontspijkeren? 

Prikkeldraad verwijderen  Ooit was rond ons hele perceel prikkeldraad gespannen. Waar we er bij konden hebben we het verwijderd. Maar op veel plekken zijn er bomen overheen gevallen of doorheen gegroeid en daarna is er een bramenjungle overheen gegroeid. Het prikkeldraad moet weg, zodat de boer de houtwal weer, met de klepelmaaier kan bijhouden. Kan uitsluitend met de hand en uitsluitend in de winter (als er minder blad aan de bramen zit en je kunt zien wat je doet). 

Snoeien en snipperen: Wintertijd is de tijd om te snoeien. In de winter van 2021 moet het hazelaarsbosje ‘afgezet’ worden.  Grote stammen bewaren we voor de kachel, we houden wat mooie bonenstaken en rijshout apart voor de moestuin en voor het kleine spul wil ik een keer een groot formaat versnipperaar huren. De moestuinpaden zijn toe aan een nieuwe lading snippers. Een heel project, zeker inclusief het snipperen, dus leuk om een keer met een grotere groep te doen!

Bewateringssysteem aanleggen: Deze winterheb ik weer de nodige bomen geplant: om koolstof en stikstof vast te leggen, schaduw te geven aan het gras en de schapen en voor meer natuur op het terrein. Om te voorkomen dat deze aanplant weer bezwijkt door een droge zomer leggen we er direct een watergeefsysteem bij aan!  

Bramen en brandnetels verwijderen op en rond het erf en langs de houtwal: Dit is een doorlopend proces. Brandnetel en braam zijn ecologisch waardevolle soorten, maar we willen ze niet overal. Langs de houtwal rukken braamstruiken te veel op in het verpachte weiland, niet fijn voor de boer en zijn koeien. Deels zit er ook prikkeldraad door, daarom is het niet mechanisch te doen. Vooral ’s winters gaat het goed, als de grond nat en zacht is komen de wortels beter los. 

Hout uitzoeken, zagen, kloven en stapelen We bewaren al drie jaar ieder stukje afvalhout wat zich voordoet; het is allemaal voer voor de kachel. Maar zo langzamerhand liggen en staan er wel èrg veel stapels met hout wat nog verwerkt moet worden. 

Folie tegen de isolatie Alle isolatie zit in het dak; aan de binnenkant moet er folie tegenaan bevestigd (met latjes).

Stuken met leem en kalk Vanaf februari 2022 zijn de kalkhennep muren voldoende uitgehard om er op te gaan stuken. Maar er zijn ook heel wat (binnen)muren die nu al gestuukt kunnen worden. De kelder en badkamer hebben het meeste haast; daar moet kalkstuc op. De overige wanden worden met leem gestuukt. Dat is allebei heel anders (makkelijker!) dan met gips. Leuk om te leren – wie komt er helpen? 

Waterafvoer aanleggen  Het dak en de goten zijn al anderhalf jaar af, maar de regenpijpen ontbreken nog. En vanaf de regenpijpen moeten leidingen worden aangelegd die het regenwater naar het waterbassin bij de moestuin voeren. Zo houden we droge voeten en een vochtige moestuin. 

Kozijnen schuren en opnieuw oliën Geheel volgens verwachting hebben de geoliede Accoya kozijnen toch wel een beetje last van ‘het weer’. Er moet dus een nieuw laagje olie op. Eerst even opschuren. Helaas leent de zomer zich er niet erg goed voor, dus als er een paar mooie dagen zijn moet ik de kans grijpen! 

Leemvloer aanleggen  In de woonkamer en slaapkamer willen we een vloer van leem. Die werken we dan af met lijnolie. De olie hardt uit bij het oxideren en zorgt voor een ‘linoleum’ achtig oppervlak. Linoleum is – in de basis – samengeperst zaagsel met geoxideerde lijnolie. Leem met lijnolie kan dus ook. Omdat de leem vanuit de buurt komt, is het een zeer milieuvriendelijke grondstof. En het draagt ook nog bij aan een prettige warmtehuishouding. Maar het is natuurlijk wel een klus, en ééntje waarbij we behoorlijk zelf het wiel moeten uitvinden. Er zijn maar weinig huizen in Nederland met zo’n vloer.