Naar boven

Joris was zich al drie maanden aan het afvragen hoe hij het buffervat voor het warme water op zijn plek ging krijgen. Het is een cilindervormig vat van 800 liter en de doorsnede is groter dan de breedte van onze binnendeuren. Gelukkig bleek, dat de isolatie er af kan, en dat het dan precies door de deur heen zou passen. Maar dan bleef de vraag hoe je een stalen vat van 150 kilo een ladder op krijgt.

Zaterdag kwam Chris een dagje helpen. Eigenlijk met het weer aanbrengen van vlaswol en folie rond de nieuwe dakramen. Maar toen hij hoorde van het buffervat-probleem gingen zijn ogen twinkelen.

Hij belde zijn buurman (die toevallig onze aannemer is), of hij een pompwagentje mocht komen lenen. En haalde en passant thuis ook even een lier en een grote katrol op. Zelf hebben we ook een aantal katrollen (overgebleven van de ‘erfenis’ die we hier aantroffen).

Om te beginnen werd een hardhouten balk héél stevig vastgeschroefd aan de sporen boven het trapgat. Daar een katrol aan gehangen. De lierkabel stevig gezekerd aan de spantconstructie. Nu was er een hijsinstallatie.

Vervolgens een vloertje gebouwd rond de drempel van het huis, zodat met de pompwagen het buffervat naar binnen gereden kon worden. Dat paste precies in de hoogte.

Het vat helemaal uitgepakt, alle isolatie er af gehaald en van de pallet af getild. Toen paste het precies in de breedte door de deur naar de hal.

(De uitsteeksels zijn aansluitingen zodat je van alles en nog wat op het buffervat kunt aansluiten. In ons geval moet het bijvoorbeeld aangesloten op de zonnecollectoren, voor warm water in de zomer, en op de leemkachel, voor warm water in de winter. En uiteraard op de warmwaterleiding. Maar als we ooit besluiten toch een warmtepomp als achtervang aan te sluiten, dan kan dat ook.)

Veel manoueuvreren, het vat van de pallet af halen, op de pompwagen zetten en voorzichtig plat op de pallet leggen.

Hijskabels er omheen bevestigen.

En hijsen maar!

Na enig overleg besloten om er toch nog een oude katrol tussen te zetten om de last wat te verkleinen. Die deed het nog uitstekend! Zo zie je maar, wie wat bewaart heeft wat.

Even testen of hij ècht vast zit…

En stukje bij beetje takelt Chris het gevaarte omhoog!

Om goed bij te kunnen sturen zet Joris nog even de steiger eronder.

En als het ding boven het verdiepingsvloerniveau bungelt brengt Joris er snel een tijdelijk vloertje van een paar balken onder aan.

Toen was het een kwestie van horizontaal verplaatsen. Weer een hoofdpijndossiertje opgelost. Hulde aan Chris en zijn katrol!