Stuken en schilderen

De afgelopen weken druk bezig geweest met muren stuken en schilderen . En wat wordt het dan anders!

Op onderstaande foto staat de servieskast nog van de muur af, waardoor de keuken maar half zo groot is. (Die kast is loodzwaar, je verplaatst hem niet zo maar even met z’n tweeën.) De kachel is nog niet aangesloten en het kachelbankje is nog niet gestuukt.

Toen de leemverf er eenmaal was heb ik eerst de muur achter de servieskast geverfd, zodat die kast weer op zijn plek kon. Dat was hoognodig, want intussen werd het tijd om aan de andere kant van de keuken te beginnen met stuken. En bovendien kon toen eindelijk de kachel weer worden aangesloten (en konden we dus weer stoken).

Vervolgens heb ik de eerste laag van de wand achter de keuken gestuukt. En terwijl die droogde de slaapkamer geschilderd. En hoppekee, tapijttegels er weer in en bed naar beneden. Wat heerlijk om weer beneden te kunnen slapen en niet meer op en neer te hoeven voor de badkamer en wc!

Intussen was ik moed aan het verzamelen om de woonkamer te gaan schilderen. De rondingen rond de ramen zagen er in leemkleur namelijk ook al heel mooi uit. En van de ervaringen in de werkplaats weet ik, dat als je gaat schilderen, alle oneffenheden opeens veel meer gaan opvallen. Maar ja, bruin is ook zo donker. Rixt en Huub kwamen helpen.

En toen het allemaal twee lagen verf had gekregen zag het er toch ook wel héél mooi uit! Maar we moesten nog even wachten met het terugzetten van de meubels, want de ‘muur achter de piano’ en het warme bankje moesten óók nog één laagje stuc, vóór daar geschilderd kon worden.

De kachel wilde ik eigenlijk geel schilderen. Maar na een poll onder vrienden en familie zag ik daar – voorlopig – vanaf. Het kan altijd nog.

Intussen voorzag ik dus ook de wand-achter-de-keuken van twee lagen leem (met veel moeite, boven de ramen kwam alles weer naar beneden. Ondersteboven stuken blijft lastig).

En toen was het Grote Moment daar, dat de woonkamer weer terug kon verhuizen! Eindelijk, na vijf jaar, staat de boekenkast weer in de kamer. Home is where my books are. GENIETEN! Zeker als de novemberregen tegen de ramen slaat, terwijl je lekker op het warme bankje tegen de kachel aan zit. Wát een verademing, na vijf winters stacaravan!

Is het nu af? Nee, nog lang niet. Zowel in de woonkamer als in de slaapkamer komt nog een leemvloer. Dat is spannend, want die maken we helemaal op basis van theorie uit een boekje. We moeten dus eerst de nodige tests doen met het materiaal. En omdat het een tijdrovend project is (ook die leemlaag moet drogen en vervolgens moet de lijnolie waarmee je het fixeert ook helemaal uitharden, vóór je er op kunt lopen) betekent dat, dat die kamers dan een aantal weken niet toegankelijk zullen zijn. En vóór de vloeren worden gelegd moet eerst de muur tussen de slaapkamer en de inloopkast gemaakt, en het muurtje tussen de keuken en de woonkamer. Dat is dus weer een heel hoofdstuk op zich.

In de keuken is trouwens ook nog steeds één wand niet gestuukt: die waar de openslaande deuren in zitten. Dat is nog een hoofdpijndossiertje; het gebint (wat van vers eiken is gezaagd) is door het drogen uiteraard gaan krimpen en werken. En bij deze deuren heeft dat erin geresulteerd dat de balk boven de deuren is gaan doorhangen, waardoor de deuren klemmen. We weten nog niet precies hoe we dat moeten oplossen, maar het is in elk geval handiger als we er nog even geen laag leem overheen smeren.

Niet goed te zien, maar de dikke, horizontale balk is in een onhandige richting gaan werken. Op de foto hieronder is goed te zien dat daardoor de speelruimte midden boven de openslaande deuren (links op de foto) veel kleiner is dan op de hoeken.

Nog genoeg te doen dus, maar voor we daar aan beginnen willen we eerst even rustig kunnen ademhalen. Nou ja… er zijn natuurlijk altijd heel veel kleinere klussen; Joris is deuren aan het maken en lichtpunten aan het aansluiten en ik moet nodig beginnen aan de najaarsklussen op het erf (een week of zes later dan gewoonlijk, ook vanwege het zachte najaar). Dus leven we nu gewoon even op een vloer van tweedehands tapijttegels en oude kleden. Dat gaat prima.

Eerst wordt de keuken weer teruggeplaatst (komende week); die wand is nu ook af. Dan zijn in elk geval alle ruimtes weer bruikbaar vóór de winter. Laat de kerst maar komen!