Leem en hout

De vervelende periode-aan-het-eind-van-de-winter houdt nog even aan. Buiten is het kil en koud, ik laat de moestuin lekker nog even voor wat hij is. Binnen is er genoeg te doen. Ieder weekend weer een stukje stuken. De bijkeuken is nu klaar, behalve het deel bij de entree. We hadden eerst bedacht dat met hout te gaan betimmeren, maar de oude schroten die we hebben zijn daarvoor niet genoeg. Dus dat wordt toch ook stucwerk. Eerst de rest van de bijkeuken schilderen. (Uiteraard was het niet mogelijk om te voorkomen dat er tijdens het mengen van de leem spetters kwamen op de al gewitte muren, dus die krijgen ook weer een kwast verf). En dan kan daar de kast terug, dat zal erg fijn zijn!

De hal kost wat meer moeite. Ik heb de stuuklaag er in één dikte opgezet, in plaats van in twee fasen. Dat gaat sneller (want je hoeft niet eerst twee weken te wachten voor je de laatste laag kunt aanbrengen), maar schept ook meer risico op barsten bij het drogen (hoe dunner de laag, hoe gelijkmatiger hij kan drogen). Iedere dag controleren dus en barstjes die ontstaan direct weer dichtwrijven.

Joris heeft de WC-deur afgemaakt. Wat zal de hal er straks mooi uitzien als de muren droog en geschilderd zijn!

De vloertestjes zijn droog. Er was niet één testmengsel gebarsten. Maar de twee mengsels met meer zand ‘zanderen af’. Eén op één zand en leem lijkt dus goed. Ik heb de helft van dat mengsel behandeld met lijnolie, zoals we het ook met de vloer gaan doen. We moeten nog wel even wennen aan hoe donker dat wordt.

Nu een groter testvlak maken om het echt uit te proberen!