Dakkapel

Dit blogje staat al bijna net zo lang in de steigers als de dakkapel zelf.

Joris had in juli drie weken vrij genomen, onder andere om de dakkapel te bouwen. De afgelopen jaren was het ’s zomers prima droog weer om te bouwen (zij het dan ook soms een beetje warm). Maar dit jaar werd er telkens regen voorspeld. Dus Joris wachtte met node op het moment dat er een week of twee droog weer voorspeld zou worden.

Van de nood een deugd gemaakt: in het schuurgedeelte is voldoende ruimte om vast een pre-fab dakkapel op te zetten. Hierbij heeft hij wel voldoende speling gehouden voor het geval de echte sporen toch iets zouden doorzakken of krom staan. Het is hout, en dat werkt. Maar een kleine afwijking in graden betekent al snel ettelijke centimeters meer of minder hout!
En toen was het zover: een week droog weer voorspeld!
Van binnen de isolatie weer uit het dak…
Op 18 juli is het zover en gaat de zaag in de dakplaten. Dit beeld doet toch wel een beetje denken aan dit moment . Maar dat was wat toleranter voor fouten… dit keer willen we geen lekkage. Heel erg spannend dus!
Opeens is het veel lichter op de zolder!
De contouren van de dakkapel krijgen vorm.
En als het frame staat, bekleden met houtvezelplaten. Dat neemt wel weer een deel van het licht weg!
Toch is het van binnenuit een enorm verschil, nu niet meer de hele kap donker is.
Het plaatje van het huis wordt ook al anders.
Alles bekleden met houtvezelplaat en alle naden netjes afwerken met luchtdichte dampopen tape. Helaas, bouwen duurt altijd langer dan je denkt. Zeker zo’n project waarbij je heel moeilijk over het dak moet balanceren. En toen was de vakantie op, maar lagen de pannen er nog niet op. Dat is dus weer weekendwerk.
Op zich kan de dakkapel nu weer tegen regen. Maar toen er op 31 juli opeens 100 mm regen viel in 5 uur tijd werd het toch wel spannend. Maar op enkele druppels na, heeft de dakkapel het gehouden!
Relatief veel schuine randjes, dus weer dakpannen aan elkaar kitten en op maat slijpen… een inspannende klus. En intussen blijft het regenachtig weer. Fijn voor de tuin, maar de dakkapel schiet niet erg op.
En zo ziet het er nu uit: met pannen, maar nog zonder zwarte plankjes. Het kozijn is in bestelling en wordt hopelijk eind september geleverd. Geduld…