Familiespektakel

Zes weken later dan gedacht begon Sandra’s uier toch wel duidelijk te zwellen. Dus er waren lammetjes onderweg. Maar wanneer ze nou zouden arriveren…?

Afgelopen weekend hadden we een familiekampeerweekend hier. Het zou natuurlijk wel heel leuk zijn als er dan meer lammetjes zouden zijn dan Nel d’r mini. En verrek, op vrijdagmiddag begon Sandra voortekenen te vertonen: apart staan van de kudde en hoefschrapen. Dat zou leuk zijn! Maar toen de familie er was waren er nog geen lammetjes . De nichtjes (7 en 9) moesten zich tevreden stellen met het voeren van de kudde. En ook toen we ’s avonds naar bed gingen waren er nog geen lammetjes.

Sandra in de stal gezet (de nichtjes beloofd dat ik ze wakker zou maken als er iets gebeurde) en ik er ’s nachts een paar keer uit dus. Maar nee… En toen ik ’s ochtends (behoorlijk brak) Nel molk en de overige schapen voerde kwam Sandra gewoon met de kudde mee naar de wei.

Maar een kwartier later, toen ik mijn ontbijt stond klaar te maken kwamen de nichtjes aanrennen “We hebben het lammetje gezien, het ligt in het gras en Sandra is het aan het schoonlikken!”

Verrek!

Eén mooi klein ooitje. En toen maar afwachten of er nog meer ging komen. Intussen was de hele familie uit de respectievelijke tentjes gekropen.

Na anderhalf uur (waarin Sandra het lammetje inderdaad héél driftig schoonlikte) kwam er wel een waterblaas. Maar er gebeurde niets. Toch maar even voelen. Ja hoor, er lag nog een lam achter. Nou ben ik niet zo van het ingrijpen, maar dit duurde wel erg lang. Dus toch maar geholpen. Wies hield het schaap in bedwang. Gelukkig lag het lam op zich goed, ik hoefde niet de ligging te corrigeren. Maar het zat helemaal verstrikt in de placenta.

En daarachter kwam er nóg één… met de hakjes vooruit. Een stuitligging. Dus nog een keer assisteren, want dat moet niet te lang duren. Als de navelstreng breekt terwijl de kop van het lam nog in de moeder zit krijgt het zuurstofgebrek.

Drie ooitjes!

Wat een spectaculair begin van het weekend!

De rest van de het weekend hebben we de kuilbaaltjes opgestapeld, de kippen verplaatst, de moestuin water gegeven, gefietst, geluierd en pizza gebakken. Een goed weekend al met al!