Update

Uit alle hoeken hoor ik ‘Waarom ligt het blog stil, gaat alles wel goed bij jullie?’ Ja, alles gaat goed, nog net. Maar deze zomer was zo ontzettend druk (en daar komt maar geen eind aan, zowel aan de drukte als aan het zomerweer) dat ik íets moest schrappen. En dat werd dus het schrijven van nieuwe blogjes.

Vanaf eind juli ging het weer regenen. En het bleef regelmatig regenen. Dat betekende dat de hof weer groen werd (hoera!) Er was weer gras voor de schapen en die reageerden daarop door de melk gul te laten stromen. Heel gul… op het hoogtepunt had ik 10 liter melk per dag. Dat betekent dus heel veel kaas maken: halloumi, feta, verse kaas met en zonder smaaktoevoegingen, soms mozarella, iets wat op Brie/ Camembert lijkt en zeker één á twee keer per week een ‘Gouds’ kaasje. En kaasmaken is schoonmaken, er komt altijd veel poetsen aan te pas. De melkverwerking kostte me op zeker moment al dagelijks bijna een halve dag!

De vijf lammeren groeiden goed en waren buitengewoon schattig. De drieling is verkocht aan hobbyschapenhouders. De dochters van Nel en Babette kon ik ook verkopen, maar ik heb besloten dat dit het laatste lam van Babette gaat zijn (de laatste twee bevallingen moest de dierenarts er bij komen) en ik vond dat ze die dochter bij zich moest kunnen houden. Toen kreeg ik Nel d’r Mini ook niet meer verkocht. Dus zijn Mini en Puck definitief aan de kudde toegevoegd.

Bij de schapen kreeg ik overigens wel hulp: Saskia wilde leren melken en fietste maandenlang elke middag van Nijeholtpade naar De Hoeve om te helpen met de middagmelk. Bruno de dekram en zij kunnen het ook uitstekend vinden. Als ik nu weer een keer ziek word kan er tenminste iemand Joris helpen met de schapen!

Begin augustus heeft de poel weer een maaibeurt gekregen. Anne, Derk en Gijsje hielpen om het maaisel op te harken en als mulch rond de boomsingels aan te brengen.

Het weekend daarna kwamen Robert en zijn dochters weer kamperen. Dat doen ze één keer per jaar en áltijd regent het dan pijpenstelen. Ik heb ze meerdere malen op mijn blote knietjes gevraagd om hun vakantie te verplaatsen naar juni, als het hier gortdroog is. Maar ze zeggen dat dat niet kan vanwege school. Je zou zeggen dat er een uitstekende les over klimaatverandering in zit…

En zo bleven er mensen gezellig aanlopen. Als ik terugblader in mijn agenda zie ik dat die vooral bepaald werd door drie zaken: twee keer per dag melken en het verwerken van de melk, mijn kantoorwerk en zeker één á twee keer per week bezoek. Tussendoor probeer ik het huis en de moestuin op orde te houden, het gras te maaien, stallen en hokken van schapen, eenden en kippen schoon te houden, al het gedierte (en de visite) te voorzien van hun natjes en hun droogjes, de oogst uit de moestuin te verwerken en alvast voorbereidingen te treffen voor toekomstige projecten. De dagen beginnen om 5.30 en om 21.30 val ik afgedraaid in bed. Aan de lange lijst van klussen die al maanden op de rol staan kom ik gewoon niet toe!

Zo staan al maanden op het lijstje: de kachel een nieuw stuuklaagje geven en wit verven, de keukenmuur, bijkeuken en het muurtje tussen de woonkamer en keuken stuken, de veronderstelde scheur in de buitenmuur van de bijkeuken onderzoeken (maar dan moeten de potdekselplanken van de muur en onze Franse veldwespjes hebben daar een nest en zijn er waarschijnlijk niet van gecharmeerd), de raampjes tussen woonkamer en keuken schilderen, het raam tussen badkamer en bijkeuken opknappen, schuren en schilderen, verschillende muren in de hal stuken en verven, de kozijnen buiten schoonmaken en opnieuw oliën (of toch wit schilderen?), swales laten graven om ’s winters beter water vast te houden, de locatie voor nieuwe diepe aardpennen bepalen en die aardpennen slaan zodat we voldoende ‘klap’ op de schapenhekken kunnen zetten, de siertuin wieden, mulchen en verder inplanten en verschillende dingen doen voor de ‘Buurtmarkt’ die ik aan het organiseren doen. Inmiddels komen daar weer seizoensgebonden zaken bij: het helofytenfilter maaien en het riet versnipperen, de eendensloot uitmaaien en de kanten verstevigen door het maaisel als ‘zinkstukken’ vast te zetten, de moestuinbedden leeghalen en afdekken, de witlofwortels opkuilen, de composthopen keren zodat er ruimte in de compostbakken is om de stal uit te mesten en hout zagen. O ja, ik moet ook de BTW weer doen.

Tot zover mijn verklaring waarom de blogs even op de achtergrond kwamen.

Joris is overigens wel ijverig bezig geweest. Hij heeft van de zomer eerst de openslaande deuren in de keuken gerepareerd. Het gebint (wat in 2019 van vers eiken is gezaagd) was gaan werken. Dat is op zich normaal. Helaas was de liggende balk boven de openslaande deuren zodanig gaan krom trekken, dat die op de deuren drukte. Om dat te verhelpen moest het hele kozijn blootgelegd. Dat kostte een weekendje vloeken, maar nu kunnen de deuren weer gewoon open en dicht. En staat het stuken van de muur waarin die deuren zitten ook op mijn lijstje.

Daarna heeft hij de vloer in de slaapkamer en inloopkast geëgaliseerd, er een parketvloer overheen gelegd en de kast in de inloopkast in elkaar gezet. Daarvoor hebben we weer een paar weken boven geslapen, wat betekende dat de zolder weer ontruimd moest worden. Ach, het voordeel van alles regelmatig verplaatsen is dat het stof niet al te veel gelegenheid krijgt om op te hopen. En wat hebben we nu een heerlijk luxe en ruime slaapkamer! Nu alleen nog de narcissenschilderijen ophangen, plintjes aanbrengen en de deur schilderen…

En intussen begon de voorraadkelder aardig gevuld te raken met kaas, aardappels, inmaak, pompoenen en zelfgemaakt wijn-experimenten. Op naar het najaar!