Energie (2)

Vorig jaar bedroeg onze energierekening € -21. Ik vermoedde dat dat kwam omdat we toen nog niet een winter in het huis gewoond hadden. Tenslotte verbruiken we ’s winters best veel elektriciteit met koken, verlichting, wasmachine en dergelijke en soms het op temperatuur houden van het buffervat, als de zonneboiler het niet doet wegens te weinig zon en de kachel nog niet aan hoeft. In de zomer probeer ik de wasmachine en vaatwasser aan te zetten bij zonnig weer, als de zonnepanelen draaien, maar ’s winters kan dat nauwelijks.

Dus ik was heel benieuwd naar de energierekening voor dit jaar. En het viel niet tegen. Toch nog een negatieve rekening, wat erg positief is! We hadden 12 x €87 aan voorschot betaald en kregen €1328 terug. Gemiddeld dus een rekening van € -23,66 per maand. De panelen wekken meer op dan we verbruiken!

En hoeveel hout hebben we nu verstookt? Mijn inschatting was dat we per jaar tussen de 5 en de 8 m3 zouden verstoken. Dat was een wilde gok, en ik had het idee dat het aan de lage kant was. Maar afgelopen winter hebben we amper meer dan 4 m3 verstookt. Nu was het een zachte winter, maar dat schijnt ook meer regel dan uitzondering te gaan worden.

Kortom: we zijn erg tevreden over de energieprestatie van het huis. Dat aspect is in elk geval uitstekend gelukt!