Een nieuw project

In 2008 kochten we een bouwvallig huis in Amersfoort met een groot perceel vol duivenhokken. Vijf jaar hard werken later was dat een riante, chique en comfortabele “tussenvilla” met -al zeg ik het zelf- een prachtige tuin. De tuin is ruim genoeg voor kippen, bijen en (sinds 2016) een koppel loopeenden. Maar het verlangen naar meer boerderij en een andere levensstijl bleef knagen.

Dus al sinds begin 2014 waren we op zoek naar een plek met véél grond en de mogelijkheid om zelf een huis te bouwen. “Vijf hectare met een bouwval”, riepen we gekscherend. Maar dat soort percelen zijn er natuurlijk vrijwel niet in Nederland, dus keken we naar alles met meer dan 5000 m2 grond.

Eerst in Groningen, maar toen Joris najaar 2014 een baan vond in midden-Limburg verlegde onze focus zich daarheen. Maar de omgeving van Roermond leek niet onze gedroomde bestemming voor de komende dertig jaar. Teveel intensieve veehouderij, landschappelijk te versnipperd. Na veel twijfels, en nadat we achtereenvolgens de Eifel, Frankrijk en Roemenië hadden overwogen, besloten we dat we toch liever in Nederland wilden blijven. En op dat moment kwam in zuidoost Friesland… vijf hectare met een bouwval te koop!

Het aankoopproces heeft bijna vijf maanden geduurd, maar op 17 maart 2017 was het dan zover en zetten wij onze handtekening voor de aankoop van  Ratellaan 4 in De Hoeve, een dorpje ten oosten van Wolvega. Een uiterst bouwvallig boerderijtje, met nóg veel bouwvalliger schuren. Maar op een prachtige plek bij de Lendevallei gelegen, temidden van glooiende weilanden en akkers, omzoomd door houtwallen.

658_1440

Bij het huis hoort maar liefst vijf en een halve ha weidegrond. Dat is dus precies 100 maal zoveel als onze (toch ook niet onaardige) Amersfoortse stadstuin. En het huis ligt een eind van de openbare weg af, helemaal temidden van die eigen grond. Alle ingrediënten om een prachtig eco-landgoed te realiseren!

Vóór het zover is zal er heel wat werk moeten worden verzet. Momenteel is het eigenlijk onbewoonbaar. We zullen waterleiding moeten aanleggen, voor een afvalwaterzuivering zorgen, een huis en een gastenverblijf moeten bouwen… Maar allereerst moet er heel veel zooi uit. De afgelopen halve eeuw heeft er een alleenstaande man gewoond die alles wat los en vast zat heeft bewaard. Niet zo gek, als je bedenkt dat de Friese Wouden vroeger een enorm arme streek was. Alle schuren staan dus vol met alle mogelijke zooi die je kunt bedenken. We hoeven ons voorlopig niet te vervelen 🙂

 

 

 

 

Eén gedachte over “Een nieuw project”

  1. Hallo Geertje, wat een bijzonder verhaal, wat een lef en wat ziet het er leuk uit! Reed laatste nog langs jullie huis en vroeg me af hoe het er voor stond. Zo dus! Heel veel succes en plezier met dit project!
    Hester

Geef een reactie