Te hooi en te gras

Vandaag kwam de boer weer ‘te maaien’. Dat is de tweede keer dit jaar. Eind mei is er ook al een snee af gegaan. Ondanks dat het land niet bemest is, groeit het gras op sommige delen toch nog flink. Vooral waar de leem wat meer aan het oppervlak zit, dat kan je nu goed zien. Het heeft natuurlijk ook wel heel veel geregend de laatste tijd.

We merken nu goed, dat de boeren tegen het weerbericht op moeten werken. Zodra er een droog interval van meer dan 24 uur wordt voorspeld (zoals nu) hoor je overal de maaimachines. En daarna de hooischudders.

Tot hooi zal ons gras het niet brengen dit keer, daarvoor ligt het een dag te kort. Het wordt kuilvoer, waar het jongvee van onze boer van de winter een lekkere hap aan heeft. Een fijn idee.

Omdat de maaimachine niet overal bij kon komen (rond de markeerpaaltjes voor onze grondwaterpeilbuizen en in de hoekjes rond de  schrootcontainer) heb ik een handje geholpen aan de randjes. Ouderwets met vrouwkracht en de zeis. Dat is toch weer anderhalve hap extra voor het jongvee 🙂

Omdat er voor dinsdag regen was voorspeld is de boer nog tot ’s avonds 22.15 bezig geweest om het gras op richels te leggen. Dinsdag kwam de loonwerker, die het in 24 prachtige grote ronde balen draaide.

Jammer genoeg heb ik geen foto van de kar met balen die het terrein af reed, omdat ik toen net bezig was een uitbraak van bloedluis in het kippenhok te bestrijden.

 

4 gedachten over “Te hooi en te gras”

 1. Internet kabel niet beschadigd dus.. Anders stond dit bericht er niet.
  Spierpijn na het zeisen? Heb nog een aambeeld om de zeis te haren voor je.
  Groeten, Jan

 2. Via http://www.ecologieforum.eu/viewtopic.php?f=7&t=6326&p=96731&hilit=zeis#p96731 en “Geertje” kom ik hier terecht met mijn off topic vraag. Ik probeer mij tevergeefs te registreren op ecologieforum.eu. De anti-spamvraag bij de registratie snap ik niet:

  “De eerste getallen kunt u negeren, type het laatste getal in hoofdletters 55 58 3”

  Ik lees hier dat ik het getal 3 in hoofdletters moet typen. Wat niet kan natuurlijk tenzij het #-teken bedoeld wordt. Maar ook # is niet goed blijkbaar. Site moderators van ecologieforum kunnen niet extern benaderd worden voor een vraag. Bummer.

  Reden voor registratie is dat ik twee mooie zeisen heb gekocht tweedehands. Maar na electrolytisch ontroesten blijkt er in één van de bladen een diepe scheur in te zitten nabij de punt. Op het forum heb ik reacties van mensen gelezen die mij het vermoeden geven dat ik antwoord zou kunnen krijgen of zo’n diepe scheur nog te fixen is. Wie helpt mij met de spamvraag en mijn registratie?

 3. Dag Maurits, excuses voor de late beantwoording, je mail was ondergesneeuwd in de honderden spam-reacties die ik op mijn blog krijg. (Ben er nog niet uit hoe ik dat moet reguleren). Wat bedoeld wordt is dat je het nummer typt als volgt: DRIE. Of een ander nummer natuurlijk, bij een volgende poging. Kom je er nu wel in?

Geef een reactie