Grondwerken

De aansluiting van de riolering op de septic tank moest eigenlijk al afgelopen najaar gebeuren. Maar toen waren we een beetje uit de versnelling. Nu werd het echt tijd. Want we willen heel graag de grond rond het huis weer aanbrengen en het was wel zo handig om daarvóór het riool aan te leggen. Anders had de sleuf nog 30 cm dieper gemoeten.

We hebben al in 2017 een royaal uitgevoerd afvalwaterzuiveringssysteem laten aanleggen. Het bleek zo royaal uitgevoerd dat tijdens één van de hittegolven van 2019 het riet verdroogde (blijkbaar produceerden we onvoldoende afvalwater). Maar verder functioneert het prima.

Terwijl het rietfilter verdroogde, legden wij destijds de leidingen aan die het afvalwater straks uit keuken, toilet, badkamer en bijkeuken moeten afvoeren. Op advies van een rioolspecialist komen alle pijpjes uit op slechts drie pijpen, die over de hele breedte van het huis lopen. Mocht er een verstopping zijn, dan kunnen we die pijpen aan de erfkant van het huis opgraven en doorblazen.

Aan de andere kant van het huis hebben we nu met hulp van Jochem het riool naar de septic tank aangelegd. Eerst een sleuf gegraven onder precies het juiste verval. Daarna bekeken wat voor materiaal we precies nodig hadden. Terwijl Joris dat ophaalde groef Jochem vast even een gat voor een ander project; een vijver om regenwater op te vangen, opgepompt grondwater te ont-ijzeren en de moestuin te bewateren. Maar dat is een ander verhaal.

Daarna ‘even’ de rioolbuis erin gelegd (onder het juiste verval) en aangesloten. Dat was nog een hele klus. En daarna de sleuf weer snel dichtmaken, Jochem was maar net op tijd om de gehuurde minigraver weer terug te brengen.

Het is dan ook niet gelukt om alles af te krijgen; de aansluiting bij de septic tank moet nog dichtgemaakt worden en her en der liggen nog wat bultjes grond. Maar die verwerken we wel als we – over twee weken – de grote grondbulten weer tegen het huis gaan aanbrengen. Het erf is nu een grote zandbak.