Internet!

Toen we hier in 2017 kwamen wonen was de grote vraag: hoe regelen we het met internet? Want zonder internet gaat het niet, dat was net zo’n grote prioriteit als drinkwater.

De Hoeve had in 2016 geen zin om te wachten tot de provincie haar voornemen om het buitengebied van glasvezel te voorzien eindelijk zou waarmaken. Dus ging het dorp met het bedrijf ‘Northned’ in zee. Die hebben een hoge mast naast het dorpshuis geplaatst. Vanaf daar komt er via een straalverbinding (soort radiosignaal) internet naar een ontvanger die je bij je huis moet plaatsen.

Daarvoor moet je wel een zichtverbinding hebben met de mast. En bij ons staat daar de houtwal tussen. We vonden een plekje langs de sloot waar je de mast nèt kunt zien door een gaatje in de houtwal. Daar staat al drieëneenhalf jaar de ontvanger op een paaltje langs de sloot. Vanaf daar loopt Het Heel Belangrijke Draadje op prikkertjes langs de sloot, vervolgens door de takken van de Grote Eik, langs de dakrand van de werkplaats (oorspronkelijk stond daar dus de Westschuur), door de hoge kersenboom en de meidoornhaag naar de stacaravan. Vandaar liep er ook nog een draadje over de hooizolder naar het kantoor in de oude boerderij, maar dat is eind 2018 opgedoekt toen we de rest van de boerderij afbraken.

Bij alle transformaties die ons erf de afgelopen drieëneenhalf jaar heeft ondergaan hebben we dus steeds zeer zorgvuldig rond Dit Heel Belangrijke Draadje gewerkt. We zijn er (tot nu toe…) in geslaagd het niet kapot te maaien of door te knippen bij het snoeien van de heg. En het internet deed het eigenlijk prima. Zelfs sinds we afgelopen jaar non-stop aan het Zoomen, Teamsen en Skypen zijn hebben we niets te klagen.

Maar niet iedereen in het dorp heeft internet via die mast. Veel mensen kampen met vreselijk traag internet. Er was dan ook al járen sprake van dat er glasvezel zou worden aangelegd. Eind 2018 leek dat concreter te worden. Dat ontaardde in een ware concurrentiestrijd tussen twee aanbieders.

We vroegen ons wel af hoe dat dan zou lopen, want de voorspelling was dat de glasvezel in het derde kwartaal van 2019 zou worden aangelegd. Maar het kon alleen “als u een Geschikte Meterkast heeft”. En wij wisten in januari 2019 vrij zeker dat we in het derde kwartaal nog geen geschikte meterkast zouden hebben. Maar goed, komt tijd, komt raad. We meldden ons aan bij Kabel Noord. En toen werd het stil, terwijl wij rustig doorbouwden.

Dit is het allereerste begin van de meterkast: de mantelbuis voor de toekomstige drinkwaterleiding, augustus 2019
September 2019: de meterkast na de eerste laag schuimbeton, met buizen voor elektra en de glasvezelkabel!

In het derde kwartaal van 2019 hoorden we inderdaad weer iets van Kabel Noord: de meterkast werd geïnspecteerd. Precies op de dag dat ons houtskelet werd geplaatst. “Tja”, zeiden we, “daar ligt hij. Maar hij is nog niet helemaal afgesloten…”

De maanden daarna ontstond er een waar zwembad rond de meterkast, wat pas opdroogde in april.

In mei 2020 werd de glasvezel eindelijk uitgerold. De logica achter de volgorde is ons nooit duidelijk geworden, maar maandenlang zag je overal ploegjes (veelal Poolse) werknemers graven in de berm.

En op een dag zagen we dat er ook glasvezel tot op ons terrein was gespoten! Wel precies middenin een cluster jonge boompjes, waarvan er al een paar omgetrapt waren. We hebben een bordje neergezet met het vriendelijke verzoek om de boompjes een beetje te ontzien bij de werkzaamheden.

En zowaar, op een dag vlak vóór de kalkhennepweek in juni 2020 kwamen drie keurige Poolse jongens de glasvezel aanleggen tot aan de deur. Netjes in overleg meegedacht over de beste route voor de kabel in verband met de boompjes en mogelijk toekomstige werkzaamheden, tot een paar meter voor het huis. Nog niet tot ín het huis, dat gebeurde een paar weken later. Door wéér een andere ploeg.

“Als het in dit tempo door blijft gaan dan staat het huis er tegen de tijd dat de glasvezel wordt aangesloten” dachten wij.

En dat was ook zo. Begin februari kwam er een monteur het eerste kastje plaatsen. En vorige week is de aansluiting compleet gemaakt. Dus nu hebben we internet in het huis. Inderdaad, nog vóór er enig ander draadje ligt.

In de stacaravan en het kantoor loopt het nog via het Heel Belangrijke Draadje. We zien wel even hoe lang dat nog goed gaat. Misschien wonen we tegen de tijd dat de Northned-mast wordt afgebroken zelf al in het huis. En anders trekken we wel weer een Belangrijk Draadje de andere kant op. Intussen kunnen we – met de kachel aan – kantoorwerk doen in het huis!