Lundiapuzzelen

Als je een duurzaam huis bouwt, moet je dat natuurlijk ook duurzaam inrichten. Zeker na het keukenblad-debacle. Wat duurzaamheid betreft gaat er eigenlijk niets boven het onvolprezen kastensysteem van Lundia. (Nee, ik word niet gesponsord – was het maar waar!) Oerdegelijke en fraaie stellingen van grenenhout die levenslang meegaan en telkens weer op een andere wijze kunnen worden gecombineerd en opgesteld, al dan niet na een schuur- en schilderbeurt. Doodzonde dat het bedrijf grotendeels ten onder is gegaan aan goedkope concurrentie van Ikea-rotzooi.

Wij zijn er allebei mee opgegroeid (Joris kwam er pas op tienjarige leeftijd achter dat ‘Lundia’ níet een synoniem was voor ‘boekenkast’.) Dus toen we op onszelf gingen wonen, láng voor we elkaar kenden, bouwden we vanzelfsprekend ook al onze eigen Lundia-collectie op.

Ik was apetrots toen ik op mijn negentiende van mijn spaargeld een stuk boekenkast kocht voor in mijn studentenkamer.

Joris kreeg toen hij op kamers ging van zijn grootouders een Lundiakast mèt bureau. Die een kwart eeuw later in de stacaravanjaren weer uitstekend dienst deden als servieskast en eettafel.

De staanders en schappen die we nu (in allerlei dieptes en hoogtes) bezitten hebben we grotendeels tweedehands gekocht; er zijn er heel wat bij die ouder zijn dan wijzelf. En je blijft het maar aanpassen.

In de woonkamer paste de boekenkast na het stuken helaas net niet meer onder de mooie rondingen van het plafond. Joris heeft er radicaal de zaag in gezet. Door de staanders aan te passen aan de ronding past de kast nu nèt. En de constructie bleef ook nog nèt intact. Hopelijk is dat nog steeds zo als de leemvloer er in komt… nou ja, dat zien we dan wel weer.

Toen we elkaar leerden kennen kochten we allebei Lundia-onderdelen van 60 cm diep voor een kleerkast. En toen we gingen samenwonen fuseerden de kasten tot één grote kast. Die heeft de afgelopen 23 jaar gestaan op vijf verschillende adressen in Groningen, Houten en Amersfoort. Nu staat-ie waar ooit de muur tussen inloopkast en slaapkamer moet komen. Superduurzaam. Maar hij is te breed! Er is maar 2,38 m ruimte en de kast is 2,52 m breed! Niet over nagedacht toen we het huis ontwierpen!

Ook in de bijkeuken passen onze kastelementen van 80 breed en 40 diep nèt niet. Maar! Als we de breedtes 50-100-80 gebruiken, benutten we de beschikbare ruimte in bijkeuken en inloopkast weer wel efficiënt. Dus we gaan weer op onderdelenjacht. Wie wil er nog oude Lundia verkopen of ruilen? We zoeken:

  • vier staanders (waarvan minimaal twee dichte) van 40 diep en 228 hoog;
  • een stuk of acht schappen van 40 diep en 100 breed (bijkeuken);
  • acht schappen van 60 diep en 80 breed (kleerkast);
  • draagbeugels om een uitspringend schap geschikt te maken voor staanders van 40 diep;
  • een set vlakke deuren van 80 breed, 100 hoog;
  • een set vlakke deuren van 80 breed, 60 hoog.

Het hoeft allemaal geen woonkamerkwaliteit te zijn, waarschijnlijk gaan we het toch schilderen. We hebben eventueel ook te ruil, zowel schappen als staanders, plus de nodige losse onderdelen (laden, deuren, hangmappenlade etc.), in 30, 40 en 60 diep.

(We houden natuurlijk ook Marktplaats in de gaten. En als niemand meer ongebruikte Lundia op zolder heeft staan gaan we lekker ons lijstje van tweedehands Lundia dealers afbellen. )